Bilracing och dess myter

Som motorsportsfan eller som förare själv har du antagligen stött på många myter och falska rykten om bilracingen och dess förare. Säkerligen har du hört någon säga saker som ”racingförare är inga riktiga atleter” eller ”racingförare håller sig i form genom att spela TV-spel med Goliath Casino Bonuskod”. För ett äkta motorsportsfan är de här påståendena helt uppåt väggarna, medan för en person som inte är så insatt i racingvärlden kan det verka fullt logiskt.

Många av de vanligaste myterna cirkulerar främst kring föraren och inte så mycket runt tävlingarna eller själva sporten. Men en del rykten kan även vara ”snabbaste bilen i ett lopp vinner alltid” eller (kanske det vanligaste påståendet av dem alla) ”man måste ha körkort för att tävla i motorsport”. En racingförare eller ett äkta motorsportsfan vet om att inget av dessa påståenden stämmer, men för en nybliven motorsportsintresserade kan de verka helt sanna.

”Racingförare håller sig i form genom att spela TV-spel och är inga atleter”

Dessa två rykten tillhör några av de vanligaste om motorsport men är helt och hållet falska. Om man blev en skicklig racingförare genom att spela TV-spel skulle plötsligt alla gamers som håller på med bilspel var utomordentliga motorsportare. Det krävs talang och många år av träning på racingbanan för att bli en skicklig förare och av alla de som håller på med motorsport är det endast få som blir tillräckligt skickliga för att nå upp till de högsta serierna. Dessutom är TV-spel och bilkörning två helt olika saker och kräver inte överhuvudtaget samma färdigheter av utövaren. Sen kan säkerligen en professionell förares intresse för motorsport startat med ett racing TV-spel, men det betyder inte att han eller hon blir bättre inom bilracing genom att spela det.

Att racingförare inte skulle vara atleter är även det inte alls sant, men grundar sig ändå någonstans i mer logik. De allra flesta människor i västvärlden idag har körkort men kan inte på något sätt kalla sig atleter för det. Men saken är den att bilkörning och bilracing är två vilt skilda saker. Bilracing är en sport som kräver både fysisk styrka, uthållighet och en vältränad koordinationsförmåga. Dessutom behöver du både ha en snabb reaktionsförmåga och vara skarpsynt, så att säga att racingförare inte är atleter är inte på något vis sant.

”Snabbaste bilen vinner och man måste ha körkort för att få tävla”

Ingen av de här myterna stämmer heller men kan vara grundade i lite mer logik än andra rykten. Visst kan det verka logiskt att den som är snabbast i ett lopp också en den som vinner det. För visst är det så racing går till? Eller? Faktum är att hastighet inte är allt som spelar roll inom bilracing, en mycket stor del är också taktik och strategi. Om bilracing bara hade handlat om snabbhet skulle tävlingarna stå mellan de snabbaste bilarna och inte de skickligaste förarna.

Påståendet om att man måste ha körkort för att få tävla i ett race är bara delvis sant. Nej, man behöver inte ha något vanligt körkort för att få tävla men vem som helst kan inte heller bara sätta sig bakom ratten och köra. För att få delta i ett NASCAR race krävs det att du har en egen bil, ett team och väldigt mycket erfarenhet för att kunna kvalificera in till tävlingen. Liksom de andra anledningarna till varför ingen av de vanligaste myterna om motorsport stämmer krävs det erfarenhet, talang och mycket träning bakom ratten för att klassas som elit inom motorsport.