Behöver du en licens för att tävla i racing?

Idag kan man tävla i olika races både med en bil och en motorcykel. Är du sugen på att börja tävla inom olika bilrace kommer du att uppleva pulsen, tjusningen och glädjen som detta ger alla bakom ratten. Det är mångas dröm att få köra en äkta tävlingsbil, att få tävla mot andra och mäta sin talang. Få sporter är så intensiva och coola som just bilsporten. 

Svensk Bilsport inkluderar alla former av bilsport. Här hittar du allt från formelbilsracing till nybörjare i den så kallade Time Attack. Inom bilsporten finns olika sportgrenar såsom Rallycross, Rally, Folkrace, Karting och Dragracing m.fl. Sammanlagt finns det sexton sportgrenar. Varje gren har olika klasser man kan få tävla i.  

Behöver du en licens för att tävla? Svaret är ja. Här nedan får du reda på lite mer om just vad som gäller inom svensk bilsport.

Vad är det som gäller?

För att tävla behöver du vara medlem i en förening och denna ska vara ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Totalt finns det 430 föreningar runt om i Sverige.

För samtliga sportgrenar behöver du ha någon form av licens och skyddsutrustning. Kraven på licensen skiljer sig mellan sportgrenarna inom bilracing. 

För att få reda på exakt vilken licens du behöver måste du alltså först och främst välja vilken gren du vill tävla inom. Sedan gäller det att kontakta SBF för att få lite mer information. Till exempel om du ska köra Folkrace måste du genomgå en teorikurs på tre timmar. Kursen gör dig till en licensierad förare. Efter att du avslutat kursen går du med i en motorklubb för att få ut din licens från SBF (Svenska Bilsport Förbundet). Det finns tre olika licenser: för debutant, junior och senior.

Vad är jag berättigad till att köra?

Är du nybörjare inom bilsporten kan du välja bland de sexton olika sportgrenarna som alla erbjuder olika upplevelser. Många startar med Karting eller Crosskart. Dessa är onekligen två bra grenar att starta med och få erfarenhet. Den största sportgrenen inom bilsporten kallas för Folkrace. Den fungerar som ett ypperligt första steg in i den intensiva bilsportvärlden.

Vem bör du kontakta?

Svensk Bilsports föreningar är organisationerna som du kan få hjälp av om du vill börja med ett race. Sök gärna upp den förening som du önskar bli medlem i. Se till att den är nära din bostadsort. De i föreningen hjälper dig att komma vidare och kicka igång ditt körande.

Det är även föreningen som ser till att du får all användbar information om licensen som måste tas i din utvalda genre. Många genrer erbjuder träning inomhus vilket gör att du även kan ta en licens under vinterhalvåret.