Att tänka på när du är på en racingbana för första gången

Ända sedan bilen uppfanns har det funnits ett intresse av att tävla mot andra bilförare. 

Till en början handlade det främst om att provköra de olika bilarna för att se att de levde upp till en bra standard för transportmedel, senare blev det ett sätt för de olika stora tillverkarna att visa upp sina modeller och vad de gick för. Därifrån har motorsporten utvecklats i många intressanta grenar och speciella racingbilar har tagits fram.

Många har sedan barnsben odlat ett starkt intresse för motorsport och fått in en fot i racingvärlden tidigt. Andra fortsätter att drömma sig bort till adrenalin och snabba bilar framför tvn. Racing är en fantastisk hobby som visserligen kan göra ett ganska stort hål i plånboken, men som har fördelen att den kan utföras av människor i alla åldrar. Det finns tävlingar i en uppsjö olika bilmodeller och åldersgrupper, så det är aldrig försent att våga följa sin dröm!

Vad du behöver göra för att följa din dröm

För att ta sig in i den häftiga racingvärlden är det bra att börja med att skaffa sig bra kunskap om bilar och alla dess delar. Att skaffa sig färdigheter var det gäller att mecka och dona med säkerhet. Rom byggdes inte på en dag och Zlatan blev inte en fotbollsgigant över en natt, börja småskaligt. Börja med go-kart och arbeta dig uppåt. 

Besök racingbanor, skaffa dig en bra överblick, prata med människor som har koll. 

Boka en introduktionskurs för att få känna på hur det verkligen är att köra rally.

Prova att köra olika sorters bilar.  Sedan kan du med omsorg skaffa dig ett bra fordon och anmäl dig till ett passande event. Det är lätt att bli lite väl exalterad och snabbt vilja byta upp sig till en kraftfullare bil, men se till att köra din första bil till fullo innan du byter upp dig. 

Givetvis måste man som förare alltid tänka på säkerheten först. Detta är såklart ytterst viktigt när du inte har blivit varm i kläderna än. Att engagera dig i en lokal bilklubb gör att du träffar människor som brinner för samma sak och som kan lära dig allt du behöver veta samt hjälpa dig att knyta viktiga kontakter. Förhoppningsvis träffar du människor som du kan tänka dig att inleda ett samarbete med.

Låt de med stor erfarenhet kolla över din bil för att se till att allt från broms till säte är precis som de ska vara. Du kan även engagera dig i din passion genom att hitta ett arbete i racingmiljön. Allt från mekaniker till att arbeta som volontär vid racingtävlingar. Förutom möjligheten till att networka får du även en stor insikt i hur tävlingarna fungerar och möjligheten att få ha roligt på arbetstid.

Använd huvudet

Skallen är viktigast av allt. Skydda den väl med en rejäl hjälm, fyll den med kunskap och läs allt du kommer över om ämnet. Ta hand om den genom att se till att få tillräckligt med sömn, mat och vatten. Se till att vara ordentligt utvilad innan du sätter dig i bilen.

Det är lätt att tro att bara för att man har ett vanligt körkort är man redo för racing och har allt som krävs, men var ödmjuk och smart och ta professionell hjälp.

Lycka till på din väg mot dina nya snabba mål!