Formelracing

Runt om i världen tävlas det i olika typer av formelracing och beroende på kontinent eller land används olika benämningar. Den här typen av motorsport har flera olika former där bilarna har öppen-hjulstruktur och ett säte för föraren. De vanligaste varianterna av formelracing är Formel 1, Formel 2, Formel 3 och Formel 4.

Och naturligtvis har Formula en enorm fanskara som inte bara gillar att titta på loppen, utan också att satsa online på de förare som de har störst förtroende för. Är det för att många Formel-förare bor i Monaco, som är känt för sitt spelande, eller är det bara för att fansen njuter av adrenalinet som kommer med betting, precis som när man spelar Roulette online eller fyller i en Bankoplader i 2023 – vi vet inte, men statistiken visar att det är på riktigt.

Introduktion till formelbilar och dess olika typer

Beroende på land och kontinent i världen tävlas det i olika typer av formelracing men globalt sett tävlar man i Formel 1 och Formel E. Efter andra världskriget försökte Fédération Internationale de L’Automobile återuppliva Grand Prix racing och standardiserade regelverket för Formel 1 år 1946. Det första racet var efter det i september år 1946 och ett år senare var den första officiella Formel 1 serien igång och det här var det första exemplet på formelracing.

Formel E är den högsta klassen för racingbilar som har ett säte och elektroniskt drivna bilar. År 2012 startade den här klassen av FIA och var tänkt att vara en klass med elektroniska bilar som ställer in fokuset på miljövänligt tänk och uthållighet. Tävlingarna arrangeras på olika platser som exempelvis Paris, Berlin, Rom, Hong Kong och New York – alla platser med världskända kasinon med olika kortspel eller spelautomater (så kallade kolikkopelit suomi i Finland). På senare år har dessa tävlingar fått stor uppmärksamhet.

Serien Formel 3 har en lång historia och minst tio aktiva mästerskap runt om i världen. I Europa finns det FIA European Formula Three Championship, British Formula Three Championship och All-Japan Formula Three Championship. 

Olika formelracing mästerskap

I Europa tävlar man bland annat i klasserna Formel 2 och WSR. FIA Formula 2 Championship startade år 2017 och var en omorganisering av den tidigare F1-serien GP2 Series. För att göra tävlingarna ekonomiska ska alla förare tävla med samma chassi, motor och däckleverantör. År 2003 var den äldsta Formel Renault tävlingen kallad Formula Renault V6 Eurocup men efter två säsonger gick Renault serien ihop med Nissans världsserie och formade World Series by Renault (WSR).

USA har flera Formelracing-mästerskap som exempelvis IndyCar Series. Det grundades av Indianapolis Motor Speedway under år 1996, och de kallade det för Indy Racing League. År 2008 gick serien ihop med rivalerna Champ Car World Series och bildade IndyCar Series. Ligan fokuserar på tillverkare av motorer, chassi och däck, dessa förändras ungefär var tredje år. Indy Lights är en annan Formelracing serie i USA, den fungerar som en matserie till IndyCar Series. Det fungerar ungefär som vad Formel 2 är för Formel 1. Sedan finns också Indy Pro 2000 Championship som har arrangerats som en utvecklingstävling för förare sedan år 2011 och organiseras av Indy Racing League. 

Japan har tävlingar som kallas Super Formula och är den högsta nivån på Japans Formelracing. Serien grundades år 1973 som Japanese Formula 2000 Series och har sedan dess förändrat regler och regelverk flera gånger. Senast år 2006 ändrades regelverken drastiskt och chassi var utbytt och motorerna som var tillverkade av Honda och Toyota hade samma specifikationer som motorerna i år 2005 IndyCar Series. 

Det finns också en serie i Japan för yngre förare som kallas Formula Challenge Japan (FCJ) och är ett projekt arrangerat av Honda, Nissan och Toyota. Första säsongen arrangerades det år 2006 och regler är att föraren måste vara under 26 år och inneha ett National A racing körkort. Föraren får inte heller ha deltagit i Formel 3 eller högre tidigare. År 2015 ersattes dock Formula Challenge Japan med Japan Formula 4 istället.