Off-road racing – För dig som vill ha en utmaning

Off-road racing är en väldigt populär motorsport som arrangeras av flera olika länder varje år. Främst är sporten populär och stor i Nordamerika men den har på senare tid även tagit extra fart i Japan och Australien. I Europa arrangeras mest rallycross och autocross som off-road tävlingar. Off-road racing baserar sig på att det är i tuffare miljö som förarna kör – det kan exempelvis vara sand, snö, lera eller andra naturliga ojämnheter på tävlingsbanan. 

Vad är off-road racing?

Den här typen av motorsport handlar om att special-modifierade bilar, motorcyklar och lastbilar tävlar i en off-road miljö. Det kan exempelvis vara på sanddyner, snö, lera eller andra miljöer i naturen som gör att banan blir extra svår och tuff. En av de populäraste tävlingarna inom off-road racing är Baja 1 000 som arrangeras i Mexiko varje år. 

Olika typer av off-road racing

Det finns olika typer av off-road racing beroende på vilket land det arrangeras i. I Nordamerika finns det två huvudsakliga typer och det är desert racing och short course racing. 

  • Desert racing

Under tidigt 1900-tal började den här typen av motorsporttävlingar som pågår i en miljö av sand. Det är National Off-Road Racing Association (NORRA) som arrangerar dessa tävlingar. Desert racing grundades av Don Francisco år 1967 och på den tiden var det de enda motorsporttävlingarna som arrangerades off-road. Den första tävlingen som arrangerades kallades för Mexican 1 000 och höll igång i ett decennium. Det var dessa tävlingar som skapade och formade de framtida tävlingarna i Baja de senaste 40 åren.

  • Short Course racing

Short Course racing handlar om tävlingar där man kör med modifierade fordon. Dessa tävlingar äger rum på grusvägar som inte är mer än 10 km långa. Det kan också vara inne i en arena där det är ännu kortare sträcka och en grusbana som är rund istället. Världsmästerskapen i short course racing arrangeras alltid av Crandon International Off-road Raceway. Serier i short course racing är Off-road Championship och Lucas Oil Off-Road Racing Series. Det finns flera organisationer inom short course racing som är en av dem som varat längst inom Mid America Off Road Association.

  • Andra typer i Nya Zeeland och Europa

Beroende på land och kontinent ser off-road racing olika ut. Exempelvis i Nya Zeeland har tävlingarna en egen klasstruktur och flera nationella mästerskap. Nya Zeelands huvudsakliga tävling är Taupo 1 000 och under två dagar arrangeras tävlingen som har en tävlingsbana med en sträcka på 100 mil. Sedan år 1992 har tävlingen arrangerats och förare från Australien, Nya Zeeland och USA tävlar i lag mot varandra. 

I Europa är det autocross och rallycross som dominerar off-road racing. Desert racing och tävlingar som Paris-Dakar och Master Rallye kallas för Cross-country tävlingar. Speciellt inom Skandinavien är Formula Off Road extremt populärt. Den här motorsporten går ut på att modifierade fordon tävlar i en jobbig och svår uppförsbacke som terräng. I norra Europa arrangeras också en del racingtävlingar i en strandmiljö då och då. Det blir en tuffare miljö på grund av sanddynerna som skapar hopp och långsammare körning.