Vilken är den snabbaste bilsportserien?

Strax efter att den första lyckade bensindrivna bilen lanserades följde också racing. Detta följdes av vadslagning på dessa raser, vilket ledde till utvecklingen av onlinespelwebbplatser som Speedybet Pay N Play. Tidigare hade det tävlats med häst och vagn men den första racing tävlingen någonsin kördes den 28 april år 1887. Den första officiella tävlingen arrangerades år 1894 av tidskriften Le Petit Journal. Bilsport är ett samlingsnamn för sporter där förarna tävlar med bilar. Det är en underkategori till motorsport och bilsport är i sin tur uppdelad i olika grenar. Rally och racing är de främsta bilsporterna.

Introduktion om bilsport

Inom grenen racing kallas deltagarna i tävlingarna för racerförare och de tävlar på slutna asfalterade banor. Alla startar samtidigt inom racing till skillnad från rally där deltagarna startar en och en. Inom rally kör man istället på tid och det kan utföras på vilket underlag som helst – sand, grus, snö eller asfalt. Internationellt organiseras bilsport genom Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) och i Sverige organiseras det genom Svenska Bilsportförbundet (SBF)

Racing kan ske i flera olika former som bland annat formelbilsracing där öppna bilar med friliggande hjul tävlar. Formel 1 är den enda klassen som har världsmästerskapstatus och är den högsta klassen. Standardvagnsracing är en annan form av racing och där heter världsmästerskapen World Touring Car Championship. Tävlingarna utförs med hjälp av bilar som egentligen var tillverkade för landsvägskörning. Sportvagnsracing är en annan sorts racing där man kör med sportbilar och rena tävlingsbilar. 

Rally har världsmästerskapet World Rally Championship men har även andra former som exempelvis rally raid. Där körs de flesta sträckorna genom landskap som inte har några vägar, som exempelvis i öken. Dakarrallyt heter det största rallyt och kördes ursprungligen mellan Paris och Dakar. 

Topp 3 snabbaste bilsportserier

Serier inom bilsport är enormt populära att följa och titta på. Formel 1 är den snabbaste bilsportserien och år 2010 såg 527 miljoner människor världsmästerskapet på TV.

  • Formel 1

Den snabbaste serien inom bilsport är Formel 1, på engelska Formula One. Dessa tävlingar körs på asfalterade banor med formelbilar. Bilarna är tillverkade enligt FIA:s bestämmelser och alla tävlingar inom sporten ingår nu i världsmästerskapet i Formel 1, som har det officiella namnet FIA Formula One Championship. 

  • IndyCar Series

IndyCar Series är den viktigaste serien av Indy Racing League och dessa tävlingar arrangeras på konventionella racerbanor, ovalbanor och stadsbanor. De körs främst i USA mellan månaderna mars och oktober. 

  • NASCAR Cup Series

Monster Energy Nascar Cup Series heter den högsta racingserien och arrangeras av motorsportorganisationen National Association for Stock Car Auto Racing. Det första racet hölls redan år 1949 och kördes då på en 1,2 km lång sträcka som ligger utanför Charlotte, North Carolina. Serien kör 36 race i USA varje år och deltagare från alla nationaliteter är välkomna. Bara amerikaner har vunnit mästerskapet hittills dock. 

Nascar serien körs i totalt 36 omgångar. 34 av dessa omgångar körs på ovala banor som exempelvis Bristol Motor Speedway, Daytona International Speedway och Talladega Superspeedway. Sedan år 2004 är tävlingarna uppdelade i två segment. Först körs en grundserie på 26 omgångar som innehåller poängräkning och då är det de tolv bästa som går vidare till sluttävlingarna. Slutspelsserien kallas för The Chase for the Sprint Cup och körs alltså i 10 omgångar och har samma poängsystem som i grundserien. Den förare som har flest poäng i slutet av den 36:e omgången blir officiell mästare i Nascar.