Europas första bana för dragracing – Santa pod Raceway

Motorsporten dragracing handlar om att två förare tävlar mot varandra genom att egentligen accelerera så mycket som möjligt. Sedan kör de en rak, kort väg och vinnaren går vidare till nästa runda medans förloraren elimineras. Detta pågår tills det bara står en förare kvar som blir den slutliga vinnaren. Tävlingen börjar genom något som kallas “Christmas Tree”, julgran på svenska. Det är ett trafikljus i mitten av banan precis vid startlinjen och det har flera extra funktioner som att exempelvis ta tid på individuella förare. Om detta är något du vill veta mer om, kan du också kolla in casino med julkalender 2019 och till och med pröva lyckan med att satsa på ett av dessa lopp!

Europas första permanenta dragracing bana är Santa pod Raceway. Lokaliserad i Podington, Bedfordshire som ligger i England och banan är bygg på en nedlagd flygbas från andra världskriget. Racingbanan öppnade påsken år 1966 och är nu hem för Europeisk dragracing. 

Vad är Santa pod Raceway?

Det är Trakbak Racing som är lokaliserade i London som arrangerar Santa pod dragracing. Det är även Santa pod som har det snabbaste världsrekordet inom dragracing på 621 km/h. Santa pod har länge varit den snabbaste asfaltsbanan inom dragracing. Detta eftersom de flesta av Nordamerikas racingbanor i grund och botten är tillverkade av betong. Anledningen till detta är att betong ger fler konsistenta tider eftersom det rör sig mindre än asfalt.

Historien bakom

Dragracing tog fart redan under 1920-talet när alkohol var illegalt och man behövde fly från polisen. För att göra detta lättare, började bilarna att modifieras för att gå snabbare. Men efter att förbudet mot alkohol var lyft fortsatte dragracingen. Efter andra världskriget när Santa pod skapades började också dragracing spridas till UK och Europa. Många flygfält och flygbaser gjordes därför om till dragracing banor istället.

Podington flygfält var tidigare en flygbas under andra världskriget. År 1966 blev det beviljat att använda basen som ett dragracing komplex istället. Santa pod döptes efter Santa Ana Drags som är en bana lokaliserad i Kalifornien i USA. Idag är Santa pod synonym med dragracing i Europa. Flera större organisationer inom motorsporten som exempelvis FIA arrangerar varje år flera tävlingar på Santa pod Raceway där deltagarna från hela världen kan delta. Det som krävs är att du har ett giltigt körkort och sedan kan du delta med din egen bil. Santa pod Raceway förknippas idag som hem för dragracing i Europa.

Välkända Santa pod events 

I september år 2010 tävlade 47-åriga Briton Perry Watkins med sin bil som var utrustad med ett matbord komplett med duk och servis med mat körde två varv på Santa pod Raceway. Han toppade farten vid 209 km/h och landade på ett snitt på 181 km/h. Hans mål var att slå en bil utrustad med en soffa som tog rekordet år 2007. John Bonham från Led Zeppelin körde dragracing på Santa pod Raceway under sin sekvens i filmen The song remains the same.