Förbered dig inför en dragracingtävling

Inom dragracing finns flera förberedelser som behövs göras innan starten går av stapeln. Bland annat får förare i dragracing utföra en så kallad burnout innan varje start. Detta betyder att däcken värms upp och lämnar efter sig gummi i början av banan, vilket kommer underlätta för dragningen. 

Introduktion till dragracing och historien bakom

Dragracing är en typ av motorsport som inkluderar fordon som både bilar och motorcyklar och vanligtvis tävlar två förare mot varandra. På senare år har USA även börjat tävla fyra förare mot varandra. Inom dragracing är målet att vara den som är snabbast över mållinjen. Motorsporten skapas av organisationen National Hot Rod Association (NHRA) efter andra världskriget år 1951. Målet med detta var att försöka minska på illegala race.

Motorsporten dragracing skapades i Kaliforniens öken under 1930-talet när motorerna hade blivit bättre. Förare blev modigare och farten var nu upp i 160 km/h. Det var däremot efter andra världskriget som motorsporten tog rejäl fart och växte i popularitet. I början arrangerades tävlingarna endast på nedlagda militärbaser och den första organiserade tävlingen arrangerades på Goleta Air Base som ligger i Kalifornien. Sedan dess har dragracing förändrats mycket men det var först efter en olycka under 1970-talet som bildesignen ändrades radikalt. Don Garlits dragster med frontmotor exploderade och gjorde att bilen delades på mitten och kapade av Don’s högra fot. Han bestämde sig då för att uppfinna en bil som hade motor där bak och ändå var en vinnare. 

Han lyckades och två år senare hade tävlingarna bilar där motorerna satt där bak. Därefter började dragracing formas mer innovativt och den här perioden var det många stora företag som ville sponsra lagen. Volontärarbetare fick nu lön för sitt arbete och prispengarna ökade markant med hjälp av sponsorerna. NHRA firade sitt 50 årsjubileum år 2001 och då märktes det tydligt att dragracing alltid skulle ha en plats i amerikanarnas hjärta.

Allmänt om förberedelser

För dig som åskådare kan det vara värt att tänka på att försöka ta in allting under tävlingen. Många tänker inte på allt arbete som pågår runt omkring. Tänk på när bilarna kör fram till startlinjen eller på personen som signalerar start. Det är också väsentligt att tänka på klädsel om du ska köra bilen, det bästa är långa byxor, åtminstone en t-shirt och inte öppen-tå skor. För den som ska tävla i racet är det viktigt att ta med reservdelar och verktyg till banan. Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska ta med men en skiftnyckel och någon support som lyfter upp bilen kan vara att rekommendera.

Förberedelser av banan inom dragracing

Atlanta Motor Speedway är det flera förberedelser av banan innan racet kör igång. Det kan verka som att bilarna bara dyker upp och sedan startar med det är egentligen mycket förberedelse bakom. Bland annat vidtar de åtgärder för att däcken ska få ett fast grepp på banan och accelerera så mycket som det går. Det tar nästan en hel dag att förbereda banan och sedan är det flera åtgärder som ska utföras efter tävlingen också.