Bör man vara vältränad för att syssla med motorsport?

Motorsport som innefattar fordon med fyra hjul kan delas in i 11 discipliner med olika bilar och olika regler. Det finns massvis med olika motorklubbar att engagera sig i för att träffa människor som har samma passion och för att utbyta erfarenheter och kunskap. För den som vill engagera sig i motorsport men inte nödvändigtvis vill vara den som sitter framför ratten finns det vissa grenar som kräver en medpassagerare som hjälper föraren. Det finns givetvis även en möjlighet att bli en del av gemenskapen genom att arbeta som mekaniker eller volontär och hugga in där det behövs på tävlingar.

De flesta har nog en föreställning om att den fysiska hälsan inte är speciellt viktig inom motorsport, speciellt i jämförelse med idrotter som fotboll eller ishockey. Det finns en bild om att köra bil bara handlar om att sitta på sin rumpa i ett fräckt lädersäte och göra det man vanligtvis gör när man kör sin personbil. Riktigt så enkelt är det dock inte.

Som förare utsätts du för olika prövningar

Att köra snabbt med skarpa kurvor kräver mer än att bara vara uppmärksam och ha snabb reaktionsförmåga. Kurvorna kräver en stark kropp som kan klara av de påfrestningar och den tyngd som läggs på kroppen vid snäva kurvor och en hastighetsmätare som slår i taket. Du måste klara av att både hålla fokus och kraft i alla kroppsdelar under långa lopp. Orken får helt enkelt inte tryta och mjölksyran ta över.

Att kunna ta sig in och ut ur bilen snabbt kräver en smidig kropp. Det är inte bara hög g kraft som förare utsätts för, utan ibland även höga temperaturer.

Du kan tvingas hantera olika klimat beroende på var tävlingen äger rum. Racingbilar har nämligen inte aircondition då det skulle sänka farten. G kraften i kombination med kroppens adrenalin och hög temperatur gör att pulsen ökar markant. Är du då inte i god form finns risken att du tappar koncentrationen till följd av att du kämpar med din andning och att få fram ord.

Kraven varierar men säkerheten går först

De olika disciplinerna har olika krav och olika utformning, vilket gör att kraven på förarens fysiska hälsa varierar. Som i alla sporter kan man ju dock konstatera att det alltid är en fördel att vara i god fysisk och mental form. Givetvis kan du bli framgångsrik trots att du har en funktionsnedsättning, beroende på hur den tar sig i uttryck och hur den påverkar din körning. Det är viktigt att påminna sig om att det alltid är säkerheten som står i fokus. Din förmåga att bevara koncentrationen hela vägen och din uthållighet är därför avgörande både för dina chanser att vinna en tävling och för att minska risken för att du skadar dig.