NASCAR Racing

NASCAR är en amerikansk motorsportorganisation som bland annat driver serierna Monster Energy Nascar Cup Series, Nascar Camping World Truck och Nascar Xfinity Series. NASCAR står för National Association for Stock Car Auto Racing. Det var efter andra världskriget som det blev extremt populärt att tävla inom racing med trimmade bilar, alltså stock-car racing – precis som nuförtiden är det populärt att använda casino bonus.

Introduktion och grundinformation om NASCAR racing

Till en början när stock-car racing steg i popularitet anlades banor över hela Amerika men det fanns då inga regler för varken tävlingarna eller banorna. Det var i december år 1947 som NASCAR bildades genom ett möte som hölls i Florida. Det var inte många som trodde att organisationen skulle leda till något. Det var därför från början spritsmugglare som hade bilar som i sin tur hade stora, starka motorer för att kunna köra ifrån polisen. De tävlade om vem som var snabbast. 

Den första tävlingen arrangerades av NASCAR på Daytonas strandbana år 1948, bara två månader efter mötet. Ett år senare skapades den första tävlingsdivisionen, Nascar Grand National, som nu är Monster Energy Nascar Cup Series. Första gången tävlingarna TV-sändes var år 1961 och med hjälp av elektroniken har det dragit miljontals fans till tävlingarna. Idag är NASCAR Amerikas näst största sport på TV, plats nummer ett innehar NFL.

Regler och förordningar för racing

Flera regler och förordningar finns inom NASCAR tävlingarna som har blivit framdrivna av organisationen. Exempelvis finns det flera regler om tävlingbilens utseende; bilen behöver visa upp sitt nummer på varje bildörr samt på taket av bilen. Framsidan av bilen behöver matcha specifikationer gjorda av biltillverkaren. Varje bil i tävlingarna behöver också visa omkring 30 sponsorer till vänster på varje dörr och bilens kofångare. Sponsorer som sponsrar själva serien har en logga upptill på framrutan på varje bil i tävlingarna. 

Viktiga ögonblick inom NASCAR

Det mest minnesvärda och ett av de viktigaste ögonblicken inom NASCAR är säsongsfinalen år 1992. Finalen arrangerades på Atlanta Motor Speedway och hette Hooters 500. 6 förare anlände till tävlingen med matematiska möjligheter att vinna finalen. Dessa förare var Bill Elliot, Davey Allison, Alan Kulwicki, Harry Grant, Kyle Petty och Mark Martin. Både Petty och Martin hade problem med motorerna i sina bilar vilket förstörde deras chanser att vinna och Gant hade en dålig bil och visade sig inte utgöra något hot. 

Elliot vann racet och Kulwicki kom tvåa. Men tack vare att Kulwicki ledde loppet med ett varv fick han 5 poäng extra för att han körde flest varv och vann då tävlingen med 10 poäng istället. Det här var det mest jämna eventet i NASCARs historia fram till år 2004 när de ändrade till det nuvarande poängsystemet.

Många argumenterar för att Daytona 500 år 1979 var det viktigaste racet i NASCARs historia. Det var första gången som tävlingen hade blivit filmad live från början och slut. När Richard Petty hade vunnit loppet och blivit mästare för sjätte gången utbröt ett bråk mellan bröderna Allison och Cale Yarborough. Bråket blev stort i media eftersom det var första gången NASCAR visades live från början till slut.