Så har pandemin påverkat motorsporten

Drygt arton månader efter det att de första fallen av covid-19 började dyka upp, kan konstateras att pandemin haft en stor inverkan på allt och alla. Så även motorsporten. 

I takt med att viruset började spridas allt mer, tystnade också arenor och motorstadions världen över. Motorfantaster har varken kunnat njuta av vibrerande motorljud eller upplyftande publiksorl på väldigt lång tid. Liksom för andra sporter och evenemang med stort publikdrag, har det mesta fått sättas på paus. 

Publikförbud har satt käppar i hjulet

Förbudet mot stora folksamlingar är den största anledningen till varför motorsporten har blivit lidande under pandemin. Visst har förare drabbats av viruset och behövt sitta i karantän i perioder, men för motorsporten överlag är det just publikförbudet som haft störst inverkan. 

Evenemang med motorsport är beroende av publikintäkter för att kunna gå runt. Biljettpriser och merförsäljning i form av mat och dryck på arenorna bidrar med stora intäkter som är avgörande för att såväl mindre som större tävlingar ska kunna hållas. 

Hade det räckt med uppmaningar om att hålla avstånd?

Kunde man ha funnit en gyllene medelväg mellan att tillåta publik som vanligt eller att förbjuda det helt? Hade det fungerat att endast utnyttja motorarenornas halva kapacitet och därmed undvika trängsel i publiken?

Troligen inte. Så gott som alla länder har under pandemin gjort bedömningen att det skulle bli för riskfyllt att tillåta publik i någon skala alls – såväl för motorsport som för andra sporter. Även om antal sittplatser endast skulle fyllas till säg 30%, skulle trängsel fortfarande lätt kunna uppstå vid utrymmen som toaletter, biljettkassor och kiosker. 

Pandemin har orsakat historiska avtryck

Som en konsekvens av covid-19 ställdes under 2020 ett F1-lopp i motormeckat Monaco in för första gången sedan mitten 1950-talet. Att pandemin med coronaviruset orsakat historiska avtryck känner vi redan till, men tydligt är också att så är fallet även inom motorsport. 

Förutom förlust av publikintäkter orsakade avblåsningen av det F1-loppet även förseningar i de förändringar som länge hade planerats inom just Formel 1. Premiären för nya vräkiga bilar och andra åtgärder för att ytterligare höja upplevelsen för åskådare, har fått läggas på is och skjutas fram. 

Vid sidan av F1 i Monaco är även amerikanska Indy 500 en stor publikmagnet som brukar dra in mycket pengar. Flera miljarder per år faktiskt. Även här har pandemin ställt till med svidande förluster till följd av inställda lopp, stillastående bilar och tomma arenor.  Säsongen sattes framförallt på halt under 2020, för att sedan så sakteliga tas upp igen under 2021. 

Summa summarum råder det ingen tvekan om att pandemin haft stor inverkan på motorsporten. I takt med att länder så smått börjar öppna igen, håller vi dock tummarna för att doften av bränt gummi och ljudet av öronbedövande publikjubel snart fyller världens arenor igen.