Inflytelserika legender inom motorsporten

Bilracingen föddes för över hundra år sedan men har sedan dess utvecklats och vuxit enormt i popularitet. Män och kvinnor, unga som gamla, har i alla tider dragits till den fartfyllda, spännande sporten – både som åskådare och som deltagare. Racingen har bidragit till många glädjerus, skrattanfall och enorm lycka, men har för många också krävt blod, svett och tårar. En del som ger sig in i sporten når aldrig de nivåer som krävs för att kunna kallas proffs. Bland de få som når upp till elitnivå är det ytterst få som kan kallas legender, men de som når toppen blir sällan bortglömda.

Att kallas legend inom motorsport kan vara väldigt subjektivt. Vad är en legend? Vad krävs det för att bli en? Alla har olika åsikter, en racingförare som är en legend för någon är det inte nödvändigtvis för någon annan. Men de finns ett antal förare som de allra flesta motorsportfans skulle kalla för legender, trots att definitionen av en legend varierar mellan ett fan till ett annat. Dessa förare kan vara de som tagit hem flest segrar genom tiderna, tagit bilracingen till en ny nivå eller varit mästare inom fler grenar sammanlagt, än någon annan innan dem.

A.J. Foyt, Michael Schumacher och de oslagbara rekorden

En av de mest framgångsrika förarna genom tiderna är amerikanen Anthony Joseph Foyt, även kallad ”Super Tex” eller ”Tony”, som med sin över 30 år långa professionella karriär slagit rekord som ingen annan. Foyt inledde sin racingkarriär år 1958 och körde då i Indianapolis 500, vilket han fortsatte med i rekordlånga 35 år i rad fram till 1992. Av dessa år vann han Indianapolis 500 fyra gånger, 1961, 1964, 1967 och 1977, vilket även det är ett rekord Foyt delar med endast två andra förare. Under sina år som aktiv vann han även Le Mans 24-timmars, Dan Gurney 1967 och Daytona 500 1972, Foyt är den enda föraren hittills att vinna samtliga tävlingar.

En annan legend är den mest framgångsrika formel 1-föraren genom tiderna, tysken Michael Schumacher, med sina 308 lopp. Schumacher debuterade i formel 1 för Jordan i Belgien 1991 och har sedan dess kammat hem rekordet för flest VM-titlar, samtliga sju, 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 och 2004. Schumacher slog även rekord med flest Grand Prix vinster (91 stycken) samt flest vinster under en säsong (13 stycken). Han var aktiv som förare i två omgångar, 1991-2006 och 2010-2012. Schumachers var även känd för sin oerhörda talang att köra i regn, därav smeknamnet ”Regenköning”/”Regenmeister” (regnkung/regnmästare).

Aryton Senna – den snabba mästaren

Ayrton Senna da Silva, den brasilianska formel 1-föraren med sina 162 lopp och tre VM-segrar (1988, 1990 och 1991) anses av flera formel 1 mästare, däribland Michael Schumacher, vara den bästa föraren någonsin. Senna med sitt rekord på 65 pole positions bedöms vara den snabbaste formel 1-föraren någonsin, trots att Schumacher senare slagit rekordet. Dock tog det Schumacher 233 lopp, medan Senna endast behövde 162. Senna var även känd för sin hänsynslösa och hårda körstil som ofta skrämde både fans, andra förare, deras stall och honom själv.

Tragiskt nog tillhör Senna en av de förare som tvingats offra blod, svett, tårar och livet. År 1994 omkom den legendariske mästaren, 34 år gammal, i en illa krasch under början av San Marinos Grand Prix i Italien. Han fördes medvetslös till sjukhus men lyckades inte räddas. Trots detta lever Sennas minne kvar i motorsportens historia och han ses fortfarande av många som den bästa föraren någonsin.