Hur roadracingen har växt sig stark i Sverige

Motorcykelsporter är enormt populära världen över och består egentligen av flera olika genres. De tävlingar som är bland de största inom motorcyklar är roadracing, off-road racing och track racing. Roadracing syftar till hastighetstävlingar inom motorcykelsport som innebär att tävlingen sker på asfaltsbanor. 

Vad är roadracing?

På svenska översätts roadracing tekniskt sett till vägtävling eftersom det var där tävlingarna tidigare hölls. Men på grund av säkerhet har de flyttats till mer permanenta, asfaltsbelagda och specialbyggda tävlingsbanor. Dessa skapar högre säkerhet än den äldre landsbanan. I roadracing varierar vilka motorcyklar som är med; det kan vara standardmotorcyklar som går att köpa i en vanlig butik eller specialbyggda prototypmotorcyklar. Beroende på storleken på motorcykeln och mängden trimning som tillåts bestäms vilken klass du sedan får tävla i. 

I Sverige under 1950-talet var Hedemora TT en välkänd roadracingtävling som var svensk. Den kördes på avstängd landsväg och på Scandinavian Raceway i Anderstorp kördes många tävlingar. Swedish TT och sammanlagt 17 världsmästerskap i roadracing har arrangerats i Anderstorp. Tävlingen Isle of Man som började arrangeras år 1907 körs även den på landsväg.

Det behövs en licens för att få börja tävla i Sverige. Denna tar man genom att gå en kurs där föraren får de praktiska och teoretiska kunskaperna som krävs. Det ingår även en försäkring i licensen som kan kompletteras med ett mer omfattande försäkringsskydd mot en kostnad. Vill du gå vidare till större tävlingar som SM, Svenska Mästerskapen, krävs både meriter och erfarenhet med hjälp av bra resultat. Idag lockar sporten många förare i Sverige i alla åldrar och speciellt fler kvinnor ansluter sig till sporten på något vis.

Historien om roadracing

Från början hette roadracing TT vilket kommer från Tourist Trophy, och än idag arrangeras denna tävling på Isle of Man. Sedan år 1907 har racingtävlingar hållit igång här och det var först från år 1924 som Grand Prix fick sin status som Europamästerskap. Den internationella tävlingsverksamheten avslutades dock när andra världskriget bröt ut. 

År 1949 arrangerades sedan de första världsmästerskapen i roadracing, detta skapade Internationella motorcykelförbundet (FIM). På den tiden bestod världsmästerskapen av Grand Prix-klasserna som hette 125cc, 250cc, 350cc, 500cc och sidovagnar. Det var först efter år 1973 som FIM gav världsmästerskapstatus till klasser som också fanns utanför Grand Prix.

Grand Prix Roadracing

Internationella motorcykelförbundets främsta världsmästerskapserie är Grand Prix Roadracing som också kallas MotoGP efter huvudklassen. Grand Prix består av tre VM-klasser som kallas MotoGP, Moto2 och Moto3. Sedan världsmästerskapen i roadracing startade år 1949 och fram till år 1976 var mästerskapen synonymt med Grand Prix Roadracing. Dessa mästerskap avgörs efter 15-20 tävlingar som arrangeras i olika länder. Var och en av de tre klasserna kör en deltävling på tävlingsdagen som vanligtvis brukar vara en söndag.